Festival parfema: Pitti Fragranze!

Izvještaj sa sajma Pitti Fragranze, Firenza 14.-16.09.2018.

Firenca…ljepotica. I mjesto održavanja velikog sajma parfemske industrije, svake godine u devetom mjesecu, dvanaesti put zaredom.

Pitti u devetom i Esxence u Milanu u četvrtom mjesecu. Tu je još i Cannes u šestom i desetom mjesecu, no sajmovi u Milanu i Firenci najvažniji su događaji na svjetskom nivou za parfemsku industriju.

Pitti Fragranze je za razliku od Esxence Milana zatvoren za javnost u cijelosti, dostupan samo uz akreditaciju za izlagače/kupce/medije. U Milanu je zadnji dan (nedjelja) sajam otvoren za javnost.

Sajam je nekako gruba riječ: ovo je festival nišnih parfema! Bila sam sretna kao malo dijete kad mi je akreditacija potvrđena!

Tip: strpljenja. Kod Talijana to ide laganini, ako imate osnove za prijavu, biti ćete akreditirani, kad-tad, pomalo.

Dijelim s vama neke dojmove, da ste mi i vi u tijeku s najnovijim svjetskim novitetima u svijetu parfema!

Tri dana apsolutne posvećenosti parfemima i povezanim događanjima, a ima ih toliko da na sve ne možete stići! 48 događaja izvan sajma, na 28 lokacija!

Tip: udobne cipele za hodanje, centar Firence nema javnog prijevoza i satrala sam se trčeći od jednog do drugog mjesta (s pristojnim, rezervnim cipelama uvijek u torbi). Da ne kažem da sam u petak ozlijedila stopalo i nastavila dva dana takva šepava. U japankama, jer nijedne cipele nisam mogla obuti. 🙄

Ubera u Firenci (više) nema a taxi nije preskup, pogotovo ako više vas podijeli vožnju.

Vježbajte talijanski – dozvati radio taxi sigurnije funkcionira na talijanskom, dokazano. Vježbajte i strpljenje, može se dogoditi da čekate taksi navečer po pola sata jer ih jednostavno nema dovoljno.

Nahodat ćete se, ako ste štreberi kao ja, to je sigurno. Sve je nešto kao: jao, vidi samo 500 m udaljeno, pa od toga opet ma samo 700 metara udaljeno, idemo do sljedeće točke jer je to samo 1 km udaljeno, i tako cijelo poslijepodne dok ne shvatite da ste, sve pomalo, prešli značajnu kilometražu.

No hodate po jednom od najljepših gradova na svijetu pa je onda sve ipak malo lakše!

Što možete doživjeti na Pitti Fragranze? Ove godine 190 izlagača! Najnoviji nišni parfemi koji će tek doći na tržište, sneak peek prije svih uz upoznavanje kuća. Dobar i opsežan pregled ponude na svjetskom nivou. Podsjetiti se na kolekcije iz prijašnjih godina. Otkriti neke nove parfeme, iz svih krajeva svijeta. Obaviti susrete i sastanke (unaprijed dogovorene je najbolje ali možete i bez toga, spontanost je OK ali ode puno vremena) s brand managerima i parfumerima. Uvid, učenje, nova saznanja.

Dogovore o suradnji. Predavanja, radionice, povezane izložbe i događanja u gradu, ulaz u palače ili na mjesta u koja kao turist nikad ne bi mogli ući, ili posebne ture samo za sudionike.Organizirali su i male parfemske radionice za djecu u vrtovima Bobboli…Cijeli grad živi i diše parfeme ta tri dana!

Izlagača je mnoštvo, od samih parfemskih kuća do distributera (onda na štandu imate nekoliko kuća na jednom mjestu). 70% brendova iz cijelog svijeta, ostatak iz Italije. Biranih nišnih kuća, naravno.

I neformalna druženja, kave, kokteli, večere, od jutra do zore! Tip: doći dan prije, dobro se naspavati i odmoriti prije nego što se vrata otvore sljedeći dan u 10 ujutro! Sajam se zatvara u nedjelju kad su svi već dobrano iscrpljeni i jedva čekaju da idu kući, tako da su petak i subota udarni dani.

Kakav je bio Pitti ove godine? Mjesto održavanja izvrsno: Stazione Leopolda, prostrano i relativno blizu centra (Duomo), nekih petnaestak minuta laganog hoda.

Tip: potražit ismještaj blizu crkve Santa Maria Novella– točno prekoputa željeznice stanice istog imena, blize je sajmu. Ja sam bila u prekrasnom stanu s pogledom na Duomo. Cool. Idilično. Sve dok me u šest ujutro nisu sva zvona doslovno izbacila iz kreveta!

Sve detalje oko programa i ostalih aktivnosti mogu se pratiti i na aplikaciji za mobilne telefone Pitti Smart.

Predavanja i okrugli stolovi – pretežno ove godine na tematiku tržišta Kine, kako se probiti, kako prodavati, čemu su skloni.

Očigledno je da je ova tema napeta i svima u interesu: to se osjetilo i po velikom broju parfema koje sam isprobala tih dana. Nisam išla na predavanja s tom tematikom, ali sam dobila sažetke od mladog parfumera Alexandra Lee-a koji je sudjelovao na okruglom stolu i radionicama, tako da gotovo ništa nisam propustila. Štreberica, kažem vam.

Novih parfema u 2018. ima popriličan broj. No, u moru dragulja, tek tu i tamo naletite na dijamant!

Oduševili su me Australci ove godine: Down Under postaje jako zanimljiv! Australce i Amerikance imam priliku istražiti rjeđe, zato im i posvetim punu pažnju.

Radionice i eventi izvan Stazione Leopolda: po nekoliko u isti sat, nevjerovatno puno. Morala sam birati pa sam na primjer, otišla u vrtove Ville Villoresi iznad Arna (fenomenalna radionica), kroz koje nas je osobno proveo Lorenzo Villoresi na privatnom eventu, u svojoj vili iz 15. stoljeća.

Otišla sam i na izradu svog parfema u L’AnticaErboristeria eSpezeria San Simone i vođenu turu po Santa Maria Novella Officina – najstarijoj parfumeriji i domu prvog parfema napravljenog za Katarinu Medici – mjesto gdje i danas možete uživati u “prabakama svih acqui”.

Otvorena je i nova parfumerija u gradu: Campomarzio70, ne propustite posjetiti je kad ste u Firenci, ima fenomenalnu ponudu!

Meni najzanimljiviji bio je event Unum-a u Palazzo Capponi, na najdražem mjestu Hannibala Lectera (ovdje je sniman taj dio filma “Kad jaganjci utihnu” i tu je baš ta knjižnica-mjesto gdje je Hannibal pisao pismo Clarice!), kroz koju nas je proveo grof osobno a Filippo svirao Vivaldija na klaviru!

Promocija parfema but_not_today by Filippo Sorcinelli bila je definitivno moj highlight Pitti-ja! Taj parfem mi je bio jedan od razloga dolaska i čekala sam finalnu verziju još od Milana, kad mi je Filippo dao samo da onjušim prvu varijantu…

Za neke događaje ulaz je uz akreditaciju slobodan, neke morate rezervirati unaprijed mailom a neki se i plaćaju (npr. kokteli na temu parfema i olfaktivne večere, no i to po razumnim cijenama). Kao na primjer: Alcoholic Vanilla u Atrium baru u hotelu Four Seasons ili Vaniglia Emotion večera s jelima na tu temu…i još puno toga!

Najdragocjenije je, naravno, biti s ljudima, minglati, upoznavati se i družiti!

Tip: neke od najboljih susreta imala sam totalno neplanski, izvan sajma. Nekad se isplati odstupanje od plana!

Nit vodilja mojih IG objava direktno sa sajma je People of Pitti: ljudi. Ljudi koji potpisuju parfeme, brand manageri, kreativni direktori, vlasnici kuća, blogeri, vlogeri, novinari, fotografi, ma svi koji sudjeluju u stvaranju i održavanju mirisnih priča za cijeli svijet. Puno dragih i divnih ljudi, prijatelja…

Evo samo nekoliko fotografija, tek toliko da uhvatite djelić atmosfere! Slijede još detaljniji izvještaji, o parfemima koji su obilježili sajam – po mom mišljenju- i najboljim događanjima!

Neke fotografije i kratke recenzije već su objavljene na IG profilu The Plum Girl, kao i video zapisi s događanja na IG TV-u!

The Plum Girl

Elena Cvjetkovic

Fotografije: The Plum Girl arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.